Kontakt

  Alt på ett brett

  3D-tegninger, sjekklister og bedre kommunikasjon mellom alle aktørene. Når Lag Entreprenør tar i bruk enda flere av funksjonene i det digitale byggeplassverktøyet StreamBIM, er det ingeniørstudenten Håkon Grande som trekker i de fleste trådene.

  – Jeg har en kompis som er snekker her i Lag Entreprenør, og han har sagt så mye bra om jobben sin at jeg bare måtte ta kontakt med dem, smiler Håkon Grande.

  21-åringen fra Røra, som til daglig studerer bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim, fikk full klaff da han spurte om sommerjobb hos Lag Entreprenør i fjor sommer. Ikke bare ble det sommerjobb; Håkon gjorde et så godt inntrykk at han ble bedt om å jobbe noen kvelder utover høsten også. Og da Lag Entreprenør bestemte seg for å ta i bruk enda flere av funksjonene i byggeplassverktøyet StreamBIM, var det Håkon som ble bedt om å lede arbeidet.

  – Vi merket fort at Håkon er en racer på alt som har med systemer å gjøre, smiler Morten Øyen, som er HMS-leder i Lag Entreprenør.

  Det at Håkon i tillegg har fagbrev som tømrer etter å ha gått Teknisk allmennfaglig utdanning – TAF – ved Verdal videregående skole, gir ham en praktisk erfaring som er gull verdt når det gjelder å ta i bruk StreamBIM.

  Digitale byggeplasser

  StreamBIM er kort forklart et digitalt verktøy som viser 3D-modeller av tegningene til bygget som settes opp. Modellene setter sammen tegningene fra alle de ulike fagene (for eksempel elektrikere, rørleggere og ventilasjonsteknikere) slik at de danner en helhetlig modell.

  – Det er kjempepraktisk for oss å ha disse modellene i stedet for papirutskriftene som ble brukt tidligere, mener Håkon. – Snekkerne våre har installert StreamBIM på telefonene sine, og har til enhver tid tilgang til siste utgave av tegningene. Det minimerer risikoen for feil; for eksempel ved at alle kan se hvor rørføringene eller det elektriske anlegget går.

  Lag Entreprenør har brukt 3D-modellene i StreamBIM siden 2017. Nå tar vi i bruk også andre moduler i verktøyet:

  • Underentreprenører og kunder blir invitert inn i verktøyet. Det forenkler kommunikasjonen mellom de ulike firmaene, og gjør det enklere å oppdage feil og mangler i byggeprosessen. Hvis noen oppdager en uregelmessighet, kan de tagge den som er ansvarlig for å sjekke det opp.

  • Alle dokumentene til prosjektet samles i StreamBIM

  • Vi setter opp sjekklister på ting som må gjøres

  • Vi bruker StreamBIM når vi går vernerunder på byggeplassene

  – Det er superpraktisk, mener Morten. – Jeg er logget inn i StreamBIM på nettbrettet når jeg går rundt på prosjektene, og lager avviksmeldinger der og da.

  Den nye ungdomsskolen i Botngård var det første prosjektet hvor StreamBIM ble brukt i fullskala – og Håkon sto i bresjen for gjennomføringen.

  – Vi hadde jo brukt systemet på mindre prosjekt tidligere, men i Botngård brukte vi StreamBIM i all kommunikasjon med underentreprenørene, forteller Håkon. – Erfaringene var udelt positive. Det at alle får samme beskjed samtidig, forenkler kommunikasjonen for alle parter.

  Opplæring

  Nå brukes den fullskala versjonen av StreamBIM på alle de store prosjektene i Lag Entreprenør; Kvislaparken på Verdal, Levanger videregående skole, Sentrumsgården på Skogn, Skaun brannstasjon og Tillerenga i Trondheim.

  – Målet er at vi skal gå over til fullskala StreamBIM på alle prosjektene vi kjører; store som små, sier Håkon. – Jeg er overbevist om at det kommer til å gjøre arbeidshverdagen enklere for oss alle.

  Først skal alle ansatte få opplæring slik at de blir trygge på hvordan de bruker alle funksjonene i StreamBIM. Også den jobben er det Håkon som har fått hovedansvaret for.

  – Jeg trives veldig godt her i Lag Entreprenør, sier han. – Det å få så mye ansvar og så mange spennende arbeidsoppgaver, er ikke en selvfølge i en sommerjobb. Det har virkelig gitt mersmak!

  Kvalitet, bærekraft og samspill i alle lag